ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ (10)

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 09:12

5 χρόνια Σύλλογος Σερραίες Μανούλες

5xr

Η Μαρκέλα Μικελή αρθρογραφεί για τα 5 χρόνια του Συλλόγου! Το άρθρο θα το βρείτε στη σελίδα 14. Διαβάστε περισσότερα

isuu
 

Διαβάστε  το χριστουγεννιάτικο Social Profile

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015 00:00

Η 4η Γιορτή Παιδιού στο ΜΕΤΑmagazino

Διαβάστε όλο το χριστουγεννιάτικο ΜΕΤΑ magazino στο http://issuu.com/metamagazino2/docs/meta_xmas

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 08:32

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Σύλλογός μας βοηθάει με κάθε τρόπο ...

Για το Δ.Σ. και τα Μέλη του συλλόγου

ήταν μεγάλη χαρά να βάλουμε ένα λιθαράκι στις δράσεις μας

για έναν καλό σκοπό.

Εμείς σας ευχαριστούμε!

 

 

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 00:00

ΜΗΤΕΡΑ Όταν γιορτάζει η ψυχή σου

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ

Ημερομηνία: 12/05/2013
Σελίδα εκτύπωσης
 

 

«Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται», έγραψε ο γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, ενώ ο γάλλος ποιητής Πολ Κλοντέλ είπε ότι «ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του». Την ίδια ώρα ο έλληνας ποιητής Γεράσιμος Μαρκοράς υμνούσε την ελληνίδα μάνα μέσα από τους στίχους: «Μάνα! -Δε βρίσκεται λέξη καμία να ’χει στον ήχο της τόση αρμονία».

 

Της Μαριάνας Παπαδάκη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από τη μάνα μας», λέει στη «ΜτΚ» η κ. Ερασμία Βουλγαρίδου η οποία επί 13 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου στη Θεσσαλονίκη. «Νιώθεις πως είναι ο άνθρωπος που σε αποδέχεται έτσι όπως είσαι. Σ’ αγαπάει γι’ αυτό που είσαι. Σε νοιάζεται γι’ αυτό που είσαι. Προσπαθεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, αλλά κι ό,τι και αν είσαι, όπως κι αν είσαι, σε αγαπάει. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό», συμπληρώνει.
Μιλώντας για τον ρόλο της στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου η φωνή της πάλλεται από συγκίνηση. «Πριν αναλάβω αυτό τον ρόλο πίστευα ότι γεννάς ένα παιδί και το αγαπάς γιατί είσαι η μητέρα του. Αυτά τα παιδιά τα αγαπάω», λέει με πάθος, με ένταση. «Είναι τα παιδιά της καρδιάς μου. Είναι τα παιδιά που δεν επέλεξα να τα γεννήσω αλλά τα αγαπάω, τα νοιάζομαι. Θέλω να είναι ευτυχισμένα, θέλω να είναι καλά, γι’ αυτό και προσπαθώ όσον καιρό είναι μαζί μου, όσα χρόνια είναι μαζί μου, να περάσουν χαρούμενα παιδικά χρόνια για να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες. Είναι τα παιδιά τα οποία αγαπώ», προσθέτει.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
Το μυαλό της γυρνά στο παρελθόν, πριν από 13 χρόνια. «Δεν είχα σκεφτεί έτσι αυτή την κατάσταση όταν αποφάσισα να αναλάβω τον ρόλο της μητέρας στο Χωριό», θυμάται. «Και ξέρετε, μερικές φορές κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας, οπότε έρχεται κάτι που τα αλλάζει όλα και βλέπουμε τα πράγματα από άλλη πλευρά και άλλη σκοπιά. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ πριν από χρόνια στο Παιδικό Χωριό SOS. Έτσι μπήκα. Ούτε περίμενα βέβαια ότι θα μπορούσα να είμαι τόσα χρόνια εδώ, ούτε ποτέ φανταζόμουν τι μπορεί να πάρω από τα παιδιά. Έχω πάρει τόσα πολλά πράγματα από όλα τα παιδιά... Από τον πιο μικρό, ο οποίος όταν θέλει κάτι μου λέει ‘Ερασμούλα μου’, μέχρι τα πιο μεγάλα, που είναι παιδιά που έχουν βγει έξω, που έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από κοντά μου. Όταν βλέπεις παιδιά τα οποία έχουν φύγει πια από εσένα, (παιδιά ηλικίας 18, 19, 20, 25 χρόνων) και επικοινωνούν μαζί σου και σε έχουν ακόμη ανάγκη και σε χρειάζονται και τους μιλάς και σου μιλάνε, μέσα από όλα αυτά καταλαβαίνεις τι δουλειά έχεις κάνει. Και αυτή είναι η επιβράβευση όλων αυτών των χρόνων! Ένα από τα μεγάλα αγόρια, που είναι 19 χρονών σήμερα ,κάποια στιγμή μου είπε: ‘Μαμά, είσαι το πιο αγαπημένο μου άτομο στη ζωή’. Η μαμά μας άλλωστε είναι το πιο αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή μας. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι τα πάντα κερδίζονται. Ενώ τα θεωρούσα όλα δεδομένα, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα κερδίζονται - η αγάπη, η εκτίμηση, ο σεβασμός, όλα αυτά κερδίζονται. Και όλη η επιβράβευση είναι αυτό που προέρχεται από τα παιδιά», εξομολογείται συγκινημένη η κ. Βουλγαρίδου.

ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΠΟ
«Τελικά είναι μεγάλη ευλογία να έχεις παιδιά. Τα παιδιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο» λέει η κ. Βουλγαρίδου. Η ίδια είναι μητέρα δύο κοριτσιών και, όπως αποκαλύπτει χαμογελώντας, «είμαι και γιαγιά. Έχω τρεις εγγονές. Υπάρχουν οκτώ ρεπό τον μήνα τα οποία αφιερώνω στη φυσική μου οικογένεια, στα παιδιά και στα εγγόνια μου». Τις υπόλοιπες μέρες του μήνα τις αφιερώνει «στα πέντε παιδιά της καρδιάς της», προσθέτει. Στο Παιδικό Χωριό SOS φροντίζει τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι ηλικίας από 4,5 έως 11,5 χρόνων. Μιλώντας για τις δύο οικογένειές της εξηγεί ότι για την ίδια «είναι τρόπος ζωής πλέον. Έχω κάνει ένα πάντρεμα της φυσικής, της δικής μου οικογένειας, που είναι έξω, με την οικογένεια που έχω εδώ στο Χωριό SOS. Όλα τα παιδιά έχουν επαφή μεταξύ τους. Έχουν επαφή και με τα εγγόνια μου, οπότε όλο αυτό το πράγμα με βοηθάει».

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Στις Σέρρες 222 μαμάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται μια γροθιά. Ο σκοπός τους ιερός: Να στείλουν ένα 9μηνο αγοράκι που πάσχει από σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια στη Γερμανία (Asklepios Klinik Sankt Augustin) για να κάνει την εγχείρηση που θα του χαρίσει μια φυσιολογική ζωή. Όπως λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του συλλόγου «Σερραίες Μανούλες», Βασιλική Πέτσα, «για να γίνει η εγχείρηση πρέπει πρώτα να γίνει η κατάθεση των χρημάτων. Ο μπαμπάς είναι δημόσιος υπάλληλος, η μαμά δεν εργάζεται, και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι οι πολλοί με ελάχιστα μπορούν να βοηθήσουν. Θέλουμε λίγα από τους πολλούς και όχι πολλά από τους λίγους. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε ο κόσμος να περάσει σήμερα από την πλατεία Ελευθερίας, να γιορτάσει από τις 10 π.μ. ςω τις 2 μ.μ. μαζί με τις μαμάδες και να προσφέρει τα ελάχιστα. Το κόστος είναι μεγάλο (30.000 ευρώ) αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αν 10.000 Σερραίοι και Σερραίες προσφέρουν 3 ευρώ ο καθένας. Πολλοί μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μωρό να γίνει καλά».
Οι μαμάδες στις Σέρρες λοιπόν γιορτάζουν με το μήνυμα «μάνα είναι μόνο μία, πάμε όλοι στην πλατεία», και όπως τονίζει η κ. Πέτσα, «η μάνα είναι η καρδιά της οικογένειας. Είναι το κύτταρο που γύρω του μαζεύεται όλη η οικογένεια, οπότε θα πρέπει να δίνουμε τη δύναμη και το θάρρος και σε άλλες μαμάδες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να είναι δυνατές. Γιατί οι μαμάδες ήταν αυτές που σε κάθε εποχή βοηθούσαν να λυθούν διάφορα προβλήματα, ακόμη και σε εποχές πολέμου και σε καιρούς μεγάλης πείνας».

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ Η δεύτερη Κυριακή είναι αφιερωμένη στη μαμά
Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Άννα-Μαρία Τζάρβις ήταν η πρώτη που διοργάνωσε το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day, που σκοπό είχε να συναντιούνται μαμάδες και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν αυτή τη μέρα. Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα η «γιορτή της μητέρας» είναι πρωταρχική πηγή αναφοράς. Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.


UNICEF Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι παγκοσμίως

Σημαντική μείωση των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF που δημοσιοποιούνται με αφορμή τη σημερινή γιορτή της μητέρας. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας έχει μητρική θνησιμότητα 3 και διά βίου κίνδυνο θανάτου μίας μητέρας στις 25.500, όταν για τη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι μία στις 10.600, στην Αυστρία μία στις 18.200 και στην Ιταλία μία στις 20.300.
Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης αυτός μετρά μόνο τις επιπτώσεις από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και δεν εξετάζει τη συνολική κατάσταση μιας μητέρας. Για τον λόγο αυτό, η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές.
Τέτοιες είναι η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων, επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στον χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες, αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά, κ.ά.
Μάλιστα, το κοινό μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στις προσπάθειες της UNICEF για τη μητρική και παιδική υγεία με μια δωρεά ή επιλέγοντας δώρα για τις μητέρες που γιορτάζουν από τα εξαιρετικά προϊόντα της UNICEF μέσα από το www.unicef.gr.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ
Η βελτίωση της μητρικής υγείας αποτελεί έναν από τους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του 2000, με κύριο στόχο τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μεταξύ 1990 και 2015.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, και συγκεκριμένα από 400 θανάτους (για κάθε 100.000 ζώντα νεογνά) το 1990 σε 210 θανάτους το 2010. Επίσης, κατά την περίοδο 1990-2010 ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε κατά 47%, δηλαδή από 543.000 σε 287.000 θανάτους τον χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η μέση ετήσια ποσοστιαία υποχώρηση της μητρικής θνησιμότητας ήταν μόνο 3,1%, που σημαίνει λιγότερο από το 5,5% του στόχου. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προσπάθειες για να σωθούν ζωές πρέπει να επιταχυνθούν», επισημαίνει η UNICEF.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι περίπου 287.000 θάνατοι μητέρων που σημειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010 σημαίνουν ότι κάθε μέρα περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Το 99% των θανάτων μητέρων εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική (δείκτης 500) και τη Νότια Ασία (δείκτης 220), που μαζί παρουσιάζουν το 85% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Σε χώρες όπως το Τσαντ και η Σομαλία ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας φθάνει και ξεπερνά το 1.000. Σε πλήρη αντίθεση, η μητρική θνησιμότητα στις αναπτυγμένες χώρες είναι μόλις 12.
Ένας δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι ο διά βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας, δηλαδή η πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μια μητέρα διατρέχει 90 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (1 στις 52) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες (1 στις 4.700).

πηγή makthes.gr
 

περιοδικό ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΗ

4ο τευχος  - 2013

 

 

Είσαι μανούλα; Μπες και εσύ στο Σύλλογο «Σερραίες Μανούλες»!

 

Έχεις γίνει μανούλα. Ή περιμένεις να αποκτήσεις παιδάκι. Τι ευτυχία! Συγκεντρώνεις συνεχώς πληροφορίες για αυτήν την καινούργια φάση της ζωής σου και ό,τι μαθαίνεις θέλεις να το μοιραστείς και με άλλες μαμάδες. Ε τότε γίνε κι εσύ μέλος του Συλλόγου Σερραίες Μανούλες! Φιλανθρωπικές δράσεις, εκδηλώσεις για τη μητέρα και το παιδί, εθελοντική βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

 

 

Έγινες μαμά. Θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα σχετικά με το παιδί, για την υγεία του, τη ψυχολογία του, τα ρούχα του, τις τροφές του. Έχεις απορίες, μπαίνεις στο internet, μιλάς με φίλες, ρωτάς ειδικούς.

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 και μια ομάδα γυναικών στις Σέρρες –ανήσυχες μαμάδες που για να μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις αποφάσισαν να κάνουν μια σελίδα στο internet. Και της έδωσαν το πιο γλυκό και κατατοπιστικό όνομα: Σερραίες Μανούλες! Η διαδικτυακή παρέα άρχισε να μεγαλώνει. Όλο και πιο πολλές μαμάδες άρχισαν να δίνουν το παρόν. Το πρώτο βήμα είχε γίνει! Το δεύτερο ήταν να βρεθούν από κοντά. Άρχισαν να συναντιούνται σε παιδότοπους και να συζητάνε για δράσεις. Μέχρι που κάποια (συγκεκριμένα η Ζωή Μεσάικου-Δεληγιάννη) έριξε την ιδέα στο τραπέζι: γιατί να μην ιδρυθεί ένας σύλλογος; Το Μάρτιο του 2012 ο σύλλογος ήταν γεγονός (με προσωρινό ΔΣ από τις Βασιλική Πέτσα, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Γλυκερία Σκιαδοπούλου, Λίνα Ζουριδάκη και Νίκη Παπάζογλου).

 

Από τότε η παρέα των μαμάδων έχει γίνει ένας μεγάλος σύλλογος με διακόσια είκοσι επίσημα μέλη. Και προστίθενται συνεχώς καινούργια. Χώρια όλοι όσοι παρευρίσκονται στις δράσεις και αγκαλιάζουν το έργο των Σερραίων μαμάδων.

 

Οι εκδηλώσεις δε σταματούν ποτέ: ομιλίες, συγκεντρώσεις, φιλανθρωπικά happenings, επιστημονικές διαλέξεις, οτιδήποτε αφορά στη μητέρα και το παιδί. Πηγαίνοντας στις δράσεις του συλλόγου θα μάθετε για το babywearing, θα βοηθήσετε να συγκεντρωθούν χρήματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη, θα πάρετε second hand παιδικά ρούχα και θα δώσετε αυτά που δε χωράνε στα παιδιά σας πια, θα ενημερωθείτε για ιατρικά ζητήματα.

 

Πέρα από τις έκτακτες δράσεις, έχουν καθιερωθεί και τρεις ετήσιες: το Μπαλνταφάν-Αποκριάτικος χορός με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, η Γιορτή της Μητέρας κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας και η Γιορτή Παιδιού το 1ο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Δράση που τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι και η «Given go», με την οποία υποστηρίζονται οικογένειες με είδη για παιδιά, είτε με ιατρική φροντίδα ή με ψυχολογική υποστήριξη σε συνεργασία με επιχειρήσεις του Ν. Σερρών και ιδιώτες ιατρούς. Σε ένα χρόνο δράσης ο σύλλογος έχει βοηθήσει συνολικά 25 οικογένειες!

 

Όλες οι δράσεις είναι εθελοντικές και γίνονται αποκλειστικά από τα μέλη του συλλόγου κατόπιν συνεννόησης. Μπορείτε να πάτε στις συναντήσεις και εσείς και να προτείνετε ως δράση ένα θέμα που σας απασχολεί ή –ακόμα καλύτερα- να βοηθήσετε στην υλοποίηση της!

 

Σύντομα ο Σύλλογος θα έχει και τη δική του στέγη: το Σπίτι της Σερραίας Μανούλας! Ο Δήμος Σερρών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του συλλόγου και έτσι παραχωρήθηκε ένα διώροφο οίκημα 100τ.μ. συνολικά, στην περιοχή Κατακονόζη, στην οδό Καρκαβίτσα. Σε πρώτη φάση το κτίριο θα χρησιμοποιείται ως χώρος συναντήσεων και αποθήκευσης και σιγά-σιγά θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να υλοποιούνται εκεί και δράσεις.

 

 

Εγγραφές για νέα μέλη γίνονται καθημερινά μετά τις 14.00 στον «Παιδοχώρο» Πλ. Εμπορίου 24 (Νίκη Παπάζογλου) και στο Ανθοπωλείο «Ζυγός» Γ.Παπανδρέου  5 (Σοφία Ραφτοπούλου) σε ώρες καταστημάτων. Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 10€.

 

 

Έδρα του συλλόγου: «Παιδοχώρος» Πλ. Εμπορίου 24, 2ος όροφος. Τηλ. 2321063900 (14:00-21:00)

 

facebook: https://www.facebook.com/pages 82/281573915212038

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

twitter: @SerMothers

blog: http://serraiesmanoulesnewspaper.blogspot.gr/

Προσεχώς www.sermothers.gr

  Σήμερα στο blog μας θα διαβάσετε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική συνέντευξη. Το θέμα μας είναι οι μανούλες και τα παιδάκια τους. Η πρόεδρος Βασιλική Πέτσα μας παρουσιάζει τον Σερραικό σύλλογο ''Σερραίες μανούλες'', μας μιλάει για τον σκοπό της ίδρυσής του, για τους στόχους που έχουν....


Πόσο καιρό εδρεύει ο σύλλογός σας; Και από ποσά μέλη αποτελείται;Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2011 από μαμάδες που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά του στο Ν. Σερρών και από τότε έως σήμερα αριθμεί 230 μέλη.


Ποιος είναι ο σκοπός του συλλόγου;
Ένας από τους σημαντικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι να διοργανώνει δράσεις για τη μητέρα και το παιδί και μέσα από διάφορες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας να παρέχει βοήθεια σε μαμάδες και παιδιά που έχουν ανάγκη και να επικοινωνούν με μηνύματα συνεργασίας, αλληλεγγύης, θετικής στάσης και σκέψης.

Ενημερωθήκαμε για την έκδοση τις δικής σας εφημερίδας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν και στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές για την έκδοση της. Αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο επικοινωνίας του συλλόγου με τα μέλη του και το ευρύ κοινό και έχει γίνει πλέον συνήθεια σε πολλούς Σερραίους και Σερραίες. Η εφημερίδα είναι μια ερασιτεχνική προσπάθεια μαμάδων του συλλόγου. Είναι ανοιχτή για τη δημοσίευση κάθε άρθρου μαμάς του συλλόγου ή κάθε ειδικού για θέματα που αφορούν μαμάδες και παιδιά. Όποια έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την ομάδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Υπεύθυνες για την ύλη είναι η Βασιλική Πέτσα και η Θάλεια Παύλου ενώ ο σχεδιασμός και η παρουσία της εφημερίδας στο μπλοκ μας είναι της Γλυκερίας Σκιαδοπούλου. Η εφημερίδα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα προσφοράς, συνεργασίας και εθελοντισμού.


Πείτε μας τις τελευταίες ενέργειες σας.Ο σύλλογος δεν εφησυχάζει ποτέ. Είτε με δημόσιες δράσεις, είτε αθόρυβα βοηθάει συνεχώς και βάζει ένα λιθαράκι στήριξης από όποιον ζητηθεί, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε άλλο φορέα ή σύλλογο. Τελευταία ενέργειά μας εν μέσω καλοκαιριού ήταν η συγκέντρωση ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι συνεχόμενες ανάγκες του ΚΕΠΕΠ (Κέντρο Περίθαλψης Παίδων) Σιδηροκάστρου. Βοηθήθηκαν ακόμη κάποιες οικογένειες με βρεφικό ρουχισμό και είδη βρεφικής ανάπτυξης.


Υπάρχει ανταπόκριση βοήθειας από εθελοντές για τις δραστηριότητες;Ο σύλλογος στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή των μελών του. Μόνο με τη δική τους βοήθεια μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που σχεδιάζουμε. Μονό με τις δίκες τους προτάσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε νέες δράσεις. Όλα τα μέλη μας και οι φίλοι του συλλόγου ενδυναμώνουν με τη συμμετοχή τους ακόμη περισσότερο το σύλλογο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες που σε κάθε δράση υπάρχει ανταπόκριση και συμμετοχή.


Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;Δεν έχουμε μεγαλεπήβολους στόχους. Στόχος μας είναι οι μητέρες και τα παιδιά. Στόχος είναι να υπάρχει ένα συμβουλευτικό και στηρικτικό δίκτυο μεταξύ των μελών μας για να μπορούμε παρακάμπτοντας τις δυσκολίες της εποχής μας να μεγαλώνουμε παιδιά με οράματα. Η αρχή έχει γίνει, οι βάσεις θεμελιώνονται και χτίζουμε σιγά-σιγά τη δική μας μεγάλη ανοιχτή κοινότητα ενημερωμένων μαμάδων.


Που μπορούμε να σας βρούμε;Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook: Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» στο twitter: sermothers, στο blog μας serraiesmanoulesnewspaper.blogspot.com και για εγγραφές νέων μελών καθημερινά μετά τις 14.00 στον «Παιδοχώρο» Πλ. Εμπορείου 24 (Νϊκη Παπάζογλου) και στο Ανθοπωλείο «Ζυγός» Γ.Παπανδρέου 5 (Σοφία Ραφτοπούλου) σε ώρες καταστημάτων.


Τέλος δώστε μας το δικό σας μήνυμα για όλες τις μανούλες του κόσμου!
Οι μητέρες είναι η κινητήριος δύναμη της οικογένειας. Τα παιδιά τους τις κάνουν να νιώθουν περισσότερο γεμάτες και δυνατές. Περισσότερο έτοιμες για προσφορά. Ας ευχηθούμε να είναι αυτές που θα κρατήσουν ζωντανό το ηθικό των παιδιών και το χαμόγελο στα πρόσωπά τους σε κάθε δυσκολία, σε κάθε ηλικία !

Να ευχαριστήσουμε θερμά την πρόεδρο Βασιλική Πέτσα που μας παραχώρησε την συνέντευξη και για τον χρόνο που μας αφιέρωσε. Να ευχηθούμε ότι καλύτερο για αυτήν την πραγματικά ανθρώπινη ενέργειά τους. Ευχόμαστε να συνεχίσετε να έχετε υπομονή, αγάπη και δύναμη για τις μαμάδες και τα παιδάκια που σας έχουν ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι σε άλλες πόλεις αυτά τα βήματα...!!!

Γράφει η Ολίβια Γαβρίλη

eimaimama

Τι να πρωτοπώ για τις φοβερές Σερραίες Μανούλες; Γνώρισα κάποιες από αυτές πριν 2 χρόνια στην πρώτη μας μαμαδο-συνάντηση στις Σέρρες. Τα κορίτσια γνωρίστηκαν τότε μεταξύ τους και πριν ένα χρόνο ίδρυσαν το δικό τους σύλλογο με το όνομα -τι άλλο;- «Σερραίες Μανούλες» και έκτοτε διοργανώνουν συνεχώς δράσεις για τις μαμάδες και τα παιδάκια των Σερρών, δίνοντας πάντα έμφαση και στο φιλανθρωπικό κομμάτι.

Είναι υπέροχες, είναι δραστήριες, είναι φοβερές! Και ναι το δηλώνω: τις έχω τεράστια αδυναμία!!!

Και έτσι χθες, δυο χρόνια μετά την πρώτη μας μαμαδο-συνάντηση, ξαναβρεθήκαμε! Σε ένα υπέροχο χώρο στην Κοιλάδα (ονομάζεται «Κρυφτό»), όπου τα παιδάκια μας έτρεξαν και έπαιξαν χωρίς σταματημό (κυριολεκτικά), ενώ οι μαμάδες τα είπαμε μεταξύ μας -επίσης χωρίς σταματημό! Στο τέλος φάγαμε και τα σουβλάκια μας, τα σουτζουκάκια μας και τα λουκανικάκια μας (γιατί να το κρύψουμε;), αλλά πριν από αυτά… είχε προηγηθεί η ΦΟΒΕΡΗ τούρτα για τα τρία χρόνια του eimaimama που μου ετοίμασαν για έκπληξη οι Σερραίες μανούλες και η οποία εκτός από πανέμορφη ήταν και ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!!

Α! Να μην το ξεχάσω!! Μαζέψαμε και βιβλία προσχολικής ηλικίας για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Σερρών (εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος που έστειλαν 10 βιβλία τους προσχολικής ηλικίας για το σκοπό αυτό!), αλλά κληρώσαμε και σούπερ δωράκια από το mariaevita.gr !

Mπορεί να μην πήρα όση δόση θα ήθελα από τις Σέρρες και τις φοβερές Σερραίες Μανούλες, αλλά πραγματικά χάρηκα απίστευτα πολύ που τις ξαναείδα και που γνώρισα φυσικά και πολλές μανούλες για πρώτη φορά!

Κορίτσια, συνεχίστε την υπέροχη δουλειά σας!!!!

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 00:00

Οι Σερραίες μανούλες στο eimaimama.gr

Ευχαριστούμε θερμά την Ολίβια Γαβρίλη και το eimaimama  
για την τιμή που μας κάνανε να μας συμπεριλάβουν στην στήλη 
«μαμάδες που μας εμπνέουν». 
 
 


Θέλουμε με πολλή χαρά να σας συστήσουμε επίσημα πια τις “Σερραίες Μανούλες“, ένα μη κερδοσκοπικό σύλλογο, ο οποίος βασίζεται στην αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για τη μητέρα και το παιδί. Μέλη του μπορούν να είναι μητέρες και μέλλουσες μητέρες, οι οποίες ζουν στην περιφερειακή ενότητα Σερρών ή κατάγονται από αυτή.
Όταν το 2010 το eimaimama οργάνωσε μαμαδο-συνάντηση στις Σέρρες, είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά κάποιες από αυτές τις μανούλες! Τα χαμόγελα τους και η οικειότητα που αμέσως είχαν μεταξύ τους τα κορίτσια και ας μην γνωρίζονταν από πριν θα μου μείνουν αξέχαστα. Λίγο καιρό αργότερα η Βάσω Πέτσα και η Μαρία Ντιπτσή έφτιαξαν την ομάδα του facebook «Σερραίες Μανούλες» και λίγο αργότερα έκ αναν διαχειρίστρια και την Γλυκερία Σκιαδοπούλου. Μετά από κάποιους μήνες και αρκετές συναντήσεις, αποφασίστηκε από μια παρέα μαμάδων να φτιάξουν και τον σύλλογο. Το έχω ξαναγράψει, πως για εμένα η δουλειά που κάνουν οι “Σερραίες Μανού

λες” είναι άξια συγχαρητηρίων, μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες μαμάδες το παράδειγμά τους.
Μιλήσαμε με τη Βάσω Πέτσα, την πρόεδρο του Συλλόγου και τη Γλυκερία Σκιαδοπούλου, που είναι μέλος του Δ.Σ. και ασχολείται με την εφημερίδα, τη σελίδα στο Facebook, τους χορηγούς και το blog του συλλόγου.
 
 
Αριστερά η Γλυκερία, δεξιά η Βάσω! 
 
 
 
- Θα μας συστηθείτε; 
 
ΒΑΣΩ: Είμαι η μαμά Βάσω, στα 38, παντρεμένη 13 χρόνια με τον Θοδωρή με τον οποίο αποκτήσαμε δύο γιούς, τον Ευάγγελο 11 ετών και τον μικρό Νικόλα 3 ετών. Ο σύζυγός μου είναι Σερραίος και εγώ κατάγομαι από τα Τρίκαλα, αλλά μεγάλωσα στη Λάρισα. Γνωριστήκαμε στην Αθήνα όταν σπουδάζαμε και μένουμε στις Σέρρες από το 2002 με κάποια διαλείμματα στη Σύρο λόγω δουλειάς. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών-Τμήμα Φ.Π.Ψ., εργάζομαι ως δικαστική υπάλληλος και από το 2011 ασχολούμαι ενεργά και είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες».
 
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Ονομάζομαι Γλυκερία Σκιαδοπούλου. Γεννήθηκα πριν 33 χρόνια στην όμορφη Κέρκυρα και μεγάλωσα στο ακριτικό Διδυμότειχο. Σπούδασα γραφιστική στο Κιλκίς και η ζωή με έφερε στις Σέρρες. Με τον ερχομό μου εδώ στις Σέρρες, γνώρισα τον Βασίλη Καρπουζάκη, τον οποίο παντρεύτηκα και μαζί αποχτήσαμε τον μόλις 2,5 ετών Αλέξανδρο. Είμαι όπως συχνά λέω «Σερραία από επιλογή». Λίγους μήνες αφότου γέννησα ανακάλυψα την ομάδα του facebook «Σερραίες Μανούλες». Η ομάδα αυτή έγινε το παρεάκι μου σε μια περίοδο που έμενα περισσότερο σπίτι.  Οι «Σερραίες μανούλες» έχουν αλλάξει καθημερινότητά μου. Σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης οι ώρες που δουλεύω έχουν περιοριστεί αρκετά, εγώ ασχολούμαι με το σύλλογο και νοιώθω ιδιαίτερα δημιουργική.
 
 
 
- Φτιάξατε το «Σερραίες μανούλες» για ένα όραμα. Ποιο είναι αυτό;
 
ΒΑΣΩ: Οραματιστήκαμε μια μεγάλη γειτονιά από μαμάδες που η μια θα μπορεί να βοηθάει την άλλη και όλες μαζί κάποια τρίτη. Μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε παιδάκι του Νομού μας. Να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στην πόλη μας, να δημιουργούμε σημεία συνάντησης για τις μαμάδες και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μας. Να μην πετάμε τίποτα απ’ ότι μας περισσεύει αλλά να το χαρίζουμε σε κάποια άλλη μαμά, σε κάποιο άλλο παιδάκι. Μα πάνω απ’ όλα θέλαμε να δράσουμε, να αλληλοϋποστηριχτούμε και να ενεργοποιήσουμε την μικρή κοινωνία που ζούμε. 
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Τόσο η ομάδα όσο και ο σύλλογος δημιουργήθηκαν με σκοπό την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και ανταλλαγής εμπειριών των μαμάδων που ζουν ή κατάγονται από την πόλη των Σερρών. Η τεχνολογία μας έφερε κοντά, η ανάγκη μας να γίνουμε καλύτερες και να προσφέρουμε μας οδήγησε στην δημιουργία του συλλόγου. Οραματιζόμαστε την «Σερραία μανούλα» που ενημερώνεται για ότι αφορά την μητρότητα. Που προσέχει την υγεία της. Που αναπτύσσει φιλίες και στηρίζει τις άλλες μητέρες. Που είναι δραστήρια και δοτική. Οραματιζόμαστε μια ευτυχισμένη Σερραία μανούλα… γιατί ευτυχισμένη μητέρα είναι και σωστή μητέρα!
 
 
 
Η Βάσω με τους γιους της
 
 
- Σε ποια πράγματα συνεργάζονται εύκολα οι μανούλες και σε ποια δύσκολα;
 
ΒΑΣΩ: Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο. Οι ρόλοι μας μέσα στο Δ.Σ. του συλλόγου αλλά και στα μέλη είναι ξεκάθαροι και διακριτοί. Ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η κάθε μια μας και πως μπορεί να συμβάλει. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων μέσω του συλλόγου, όλα γίνονται, αρκεί να το θέλουμε. Όλες δηλώνουμε που μπορούμε να προσφέρουμε και πόσο -γιατί μην ξεχνάτε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε μαμάδες και αυτό συνεπάγεται πολλές υποχρεώσεις- και η κάθε μια μαμά βοηθάει ανάλογα. Σίγουρα στην πράξη προκύπτουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αντιμετωπίζοντάς τες μια φορά αποφεύγουμε την επανάληψή τους.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πολλές γυναίκες μαζί είναι δύσκολο να συνεννοηθούν, είναι συγκλονιστικό το πόσο έχουμε δεθεί σαν σύλλογος. Είναι εξίσου αξιοθαύμαστο ότι σε κάθε νέα δράση συμμετέχουν ακόμα περισσότερα μέλη μας. Έχουμε πολύ δραστήρια μέλη που φέρνουν πάντα νέες ιδέες και προτάσεις. Κάθε δράση μας πραγματοποιείται μέσα από στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Αυτό είναι νομίζω και το μυστικό της επιτυχίας μας. Όταν οι μανούλες διασκεδάζουν σαφώς και το κλίμα ευνοεί την συνεργασία τους.
 
 
Όταν το eimaimama γιόρτασε τα 3α του γενέθλια παρέα με τις Σερραίες Μανούλες
 
 
- Σε ποιόν άνθρωπο(πους) της πόλης οφείλετε πολλά;
 
ΒΑΣΩ: Είμαστε τυχερές γιατί από την πρώτη στιγμή που κάναμε αισθητή την εμφάνισή μας στην πόλη των Σερρών, βρήκαμε πολλούς συμπαραστάτες. Θα θελα να γράψω μια λίστα από ανθρώπους που μας βοήθησαν, που στηρίζουν τις δράσεις μας, αλλά είναι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι που θα ήθελα πολλές σελίδες! Θα αναφερθώ όμως σε ανθρώπους που μας βοήθησαν έμπρακτα όταν το ζητήσαμε. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σερρών κο Πέτρο Αγγελίδη και όλο το Δ.Σ. για την παραχώρηση του ακινήτου που οραματιζόμαστε να γίνει το «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» και την ομάδα μπάσκετ ΙΚΑΡΟΙ-Σερρών και το Δ.Σ. για την στήριξη του. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μας «κοιτάζουν με μισό μάτι» αλλά νομίζω ότι αυτή είναι και η γοητεία του πράγματος. Κάποιοι δεν έχουν αποδεχτεί τέτοιες συλλογικές μορφές, αλλά είναι θέμα χρόνου να τους πείσουμε με πράξεις ότι αξίζει να μας στηρίζουν, να μας βοηθάνε και να συμμετέχουν στις δράσεις μας.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος από το ξεκίνημά του βρήκε πολλούς υποστηριχτές όπως η προανέφερε η Βάσω. Εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επαγγελματίες που με την μικρή ενίσχυση τους βοηθάνε κάθε μήνα στην έκδοση της εφημερίδας μας αλλά και στην υλοποίηση των δράσεων μας. Επίσης όλους τους  ειδικούς (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) που μέσα από τα κείμενά τους ενημερώνουν όλες οι μητέρες για πράγματα που τις απασχολούν. Μα πάνω από όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του συλλόγου που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και ιδιαίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί χωρίς αυτές η ιδέα θα παρέμενε απλώς ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.  Η βοήθειά όλων των παραπάνω μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
 
Η Γλυκερία με το γιο της
 
 
- Ποιο είναι το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα σας;
 
ΒΑΣΩ: Προς το παρόν έχουμε εστιάσει στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που μας καθυστερούν στο να είναι έτοιμο προς χρήση το «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας». Η υγρασία που υπάρχει δεν μας επιτρέπει να ταξινομήσουμε και να διαθέσουμε εύκολα είδη που έχουμε συγκεντρώσει όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, είδη βρεφικής ανάπτυξης. Αλλά σύντομα ελπίζουμε να ανοίξουμε τις πόρτες του Σπιτιού και να ανταλλάξουμε, δωρίσουμε, προσφέρουμε ότι υπάρχει διαθέσιμο.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Πέρα από το σπίτι δεν νομίζω ότι έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που μας απασχολεί αρκετά είναι το γεγονός ότι είμαστε μητέρες, που τρέχουν να προλάβουν την καθημερινότητά τους. Και αυτό δυστυχώς δεν μας δίνει την άνεση του χρόνου που θα θέλαμε να διαθέσουμε στο σύλλογο, μιας και οι περισσότερες μεγαλώνουμε μικρά παιδιά. Οπότε οι δράσεις οργανώνονται μέσω facebook. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης και μας δυσκολεύει αρκετά. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι με το καιρό θα υπάρξει βελτίωση μιας και υπάρχει καλή θέληση από όλες μας.
 
 
 
 
- Πώς είναι η καθημερινότητα για μια οικογένεια στις Σέρρες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;
 
ΒΑΣΩ: Οι ρυθμοί είναι χαλαροί και αυτό βοηθάει στο να μεγαλώνεις καλά τα παιδιά σου. Οι κοντινές αποστάσεις είναι μεγάλο πλεονέκτημα και όταν ανοίγει ο καιρός οι γειτονίες ξαναζωντανεύουν από παιδιά. Ευτυχώς το στοιχείο της γειτονιάς καλά κρατεί. Μπορεί να βγεις απλά να περπατήσεις και να καταλήξεις με παρέα δέκα μαμάδων. Δεν χρειάζονται ραντεβού! Οι Σέρρες είναι μια πόλη με καλά σημεία τα οποία όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί ως θα έπρεπε για να είναι διαθέσιμα προς χρήση από τα παιδία μας. Θα θέλαμε περισσότερες παιδικές χαρές και σημεία κατάλληλα διαμορφωμένα για παιδιά όλων των ηλικιών. Υπάρχουν αναξιοποίητα πάρκα και χώροι πρασίνου χωρίς ένα παγκάκι….
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, πρέπει να πούμε ότι οι Σέρρες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα πολιτιστικά  καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες. Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν αξιόλογες παραστάσεις. Ζωγράφοι και φωτογράφοι κάνουν τις προσωπικές τους εκθέσεις στα μικρά καφέ της πόλης. Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  οργανώνει συχνά εκδηλώσεις που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι γονείς με τα παιδιά τους.  Η ομάδα του μπάσκετ Ίκαροι αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανσερραϊκού μας χαρίζουν πάντα υπέροχο θέαμα.
Η πόλη των Σερρών είναι μια πόλη που προσφέρει τα πάντα διατηρώντας όμως ανθρώπινους ρυθμούς.
 
 
 
 
Νιώσατε περήφανες όταν…
 
 
ΒΑΣΩ: Μετά την επίσκεψη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και της Μονάδας Κινητής Μαστογραφίας και αφού πραγματοποιήθηκαν 100 δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40, μια κυρία που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού προχώρησε άμεσα σε επέμβαση. Ήταν συγκινητική η στιγμή που το μάθαμε και νιώσαμε ότι αξίζει να βοηθάμε και να ενημερώνουμε τις γυναίκες-μητέρες κάθε ηλικίας με οποιοδήποτε τρόπο.
Συγκινητική ήταν επίσης και η επίσκεψη στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό του Ν. Σερρών “Ηλιαχτίδα”. Η εμπειρία και το μάθημα ζωής που πήραμε από αυτές τις μανούλες ήταν για μας το καλύτερο δώρο. Μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων, τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις χαρές αλλά και τις στιγμές που μόνο η αγάπη φτάνει να τα κάνει όλα τόσο απλά, όταν μια οικογένεια μεγαλώνει ένα παιδί με αυτισμό.
Και φυσικά όλες τις φορές που επισκεπτόμαστε οικογένειες που έχουν ανάγκη πηγαίνοντας ρούχα και τρόφιμα, κοιτάζοντας τα παιδικά ματάκια που λάμπουν από χαρά, δακρύζουμε…
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Το να είσαι μέλος αυτού του συλλόγου σου χαρίζει πολλές στιγμές περηφάνιας και συγκίνησης. Ένοιωσα περήφανη όταν υπογράψαμε το καταστατικό… όταν τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα μας… όταν άκουσα τον πρώτο λόγο της προέδρου μας στην γιορτή της μητέρας… όταν έγραψε για εμάς ο Μάνος Αντώναρος… όταν με κοίταξε στα μάτια και με ευχαρίστησε μία μανούλα που είχε ανάγκη την βοήθειά μας… Κάθε φορά που τελειώνει μία δράση μας νοιώθω περήφανη και τυχερή που ανήκω σε αυτόν το σύλλογο.
 
 
 
 
Τι σημαίνει για εσάς “Είμαι μαμά”;
ΒΑΣΩ: Είμαι μαμά σημαίνει πονάω, γένναω, θηλάζω, ξενυχτάω, αγκαλιαζω, αγαπάω, φιλάω, μεγαλώνω, αναθρεφω, νοιάζομαι, μοιράζομαι, εκπαιδευω και εκπαιδευομαι, κλαίω, γελάω, χαίρομαι, στενοχωριέμαι, θυμώνω, συγχωρώ, γιατρευω, στηρίζω, καθοδηγω, υποχωρώ, συμβουλευω και προσεύχομαι να είναι πάντα καλά τα δύο μου παιδιά που με κάνανε μαμά!
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Είμαι μαμά σημαίνει… Ότι αισθάνομαι δυνατή και έτοιμη να κάνω τα πάντα.  Ότι θα κάνω τα πάντα ακόμα και αν δεν μου ζητηθεί ποτέ. Ότι δεν θα με πειράξει αν τελικά μου πουν πως “τα πάντα” δεν είναι αρκετά. Είμαι μαμά σημαίνει αισθάνομαι πληρότητα και την ίδια στιγμή θέλω να γίνω ακόμα καλύτερη.
 
 
 
 
 
Eυχαριστούμε πολύ όσους βοήθησαν στη φωτογράφηση της συνέντευξης:
 
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
 
Μακιγιάζ: 
BEAUTY & STYLE – ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
 
Μαλλιά: 
F. SALON – ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΦΙΛΙΩ 
 
Φωτογράφιση στην βιβλιοθήκη:
STUDIO FOTOγραφίας – Χριστίνα Παπαφράγκου
www.studiofoto.gr
 
Φωτογράφιση στην γιορτή της μητέρας:
PLANO STUDIO
www.planostudio.gr
 
 
Όσες με παρακολουθείτε ίσως να' χετε προσέξει πως συχνά γράφω, ότι όλοι έχουν «μιλήσει» σ' αυτή την χώρα, εκτός των μαμάδων. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, γιατροί, δικηγόροι, αθλητές, λαμόγια (βασικά), ενδιαφερόμενοι, αδιάφοροι, μικροί , μεγάλοι, όταν βρουν την ευκαιρία λένε (και συχνά) επιβάλουν τη γνώμη τους, τη θέση τους. Παρακολουθώντας το site της γυναίκας μου (www.eimaimama.gr) συνειδητοποίησα την τρομερή δύναμη, αλλά και το αντίστοιχα τρομερό δέσιμο των μαμάδων σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο.  Είμαι πατέρας, αγαπώ και αγωνιώ για την Ολιβ… οπότε δεν χρειάζεται να εξηγήσω (ειδικά) σε μητέρες τους λόγους.  Ένα παιδάκι φτερνίζεται… την ίδια αγωνία περνά η μητέρα Πανεπιστημιακός με την μητέρα που δεν έχει πάει ούτε στο Δημοτικό. Την ίδια αγωνία περνά μητέρα που είναι ευτυχισμένη με τον άνδρα της με την μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της. Το «μάνα» δεν έχει χρώμα, δεν έχει κοινωνικές τάξεις, δεν έχει χρήμα….Έχει μόνο ΚΑΘΑΡΗ αγάπη. Γι' αυτό είναι ανίκητο. Απλό είναι.
Πολλές φορές έγραψα στο eimaimama ότι η Ελληνίδα μάνα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δηλαδή: αυτά που συμβαίνουν και ΘΑ συμβούν στα παιδιά της.  Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… που στ' απλά ελληνικά σημαίνει: Σιγά που θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Προσπάθησα μία φορά… προσπάθησα δυό… πέντε… πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Με την Ολιβ έχουμε πάει σε πολλές ελληνικές πόλεις. Παντού κάναμε τις λεγόμενες «μαμαδοσυναντήσεις». Παντού μαζεύτηκαν πολλές μαμάδες με τα παιδιά τους για να γνωριστούν(με). Παντού ήταν τρυφερά, αγαπησιάρικα, φιλικά… Παντού νιώσαμε σαν το σπίτι μας. Αλήθεια το λέω… Είναι εξαιρετικά συγκινητικό.
Πριν από τρία (νομίζω) καλοκαίρια πήγαμε στις Σέρρες. Προσωπικά δεν είχα ξαναπάει. Η Ολίβια αντιθέτως έχει φίλους εκεί και έχει πάει μερικές φορές. Πάντα μου μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τας Σέρρας. Τελικά είχε απόλυτο δίκιο… Όμορφη πόλη και όμορφοι άνθρωποι. Συναντηθήκαμε, που λέτε μαζί, με μανούλες από την πόλη, οι οποίες δεν είχαν ξανασυναντηθεί αναμεταξύ τους. Γελάσαμε, μιλήσαμε, κάναμε γκούτσου-σκούτσου στα μικρά, φωτογραφηθήκαμε, ήπιαμε τις φραπεδιές μας και αργά το βράδυ γύρισε ο καθένας και η καθεμιά στο σπιτάκι του.  Φέτος το καλοκαίρι μου λέει η Ολίβια (καθώς κάναμε διακοπές στη Χαλκιδική)
-Θυμάσαι τις μαμάδες στις Σέρρες.
-Βέβαια….

-Έχουν κάνει σύλλογο, κάνουν, εκδηλώσεις. Βγάζουν μια εφημερίδα κάνουν πολλά τέλος πάντων… Μας κάλεσαν… θες να πάμε;

Σιγά που δεν ήθελα. Πήγαμε, ξαναφιληθήκαμε (ως παλιοί γνώριμοι), μας είπαν και τους είπαμε τα νέα τους, κάνανε δώρα στην κορούλα μας, είχαν φτιάξει μια τρομερή τούρτα προς τιμήν του «eimaimama», πανό κ.λ.π. Τα μωρά είχαν μεγαλώσει, οι ίδιες πιο κούκλες από ποτέ… και …ικανοποιημένες. Περήφανες.  Αυτό το τελευταίο ήταν το πιο σημαντικό. Αυτές οι κοπελιές που συναντήσαμε εκείνο το καλοκαίρι, είχαν τότε ψιθυρίσει «θα ξαναβρεθούμε»… το βρήκα τυπικό… κι όχι μόνο ξαναβρέθηκαν, αλλά έφτιαξαν και σύλλογο «Σερραίες Μανούλες», κάνουν, δράσεις, εκδηλώσεις, βοηθούν, πιέζουν, τρέχουν, ασχολούνται. Καθώς μου λέγανε τα κατορθώματά τους έπιασα τον εαυτό μου να γουργουρίζει ευχαριστημένος. Επιτέλους κάποιες μανούλες κατάλαβαν αυτό που εννοούσα και μάλιστα χωρίς να του πιπιλάω το μυαλό…
Είναι σαν τον σπόρο που ρίχνεις χωρίς να ξέρεις τίποτα από κηπευτική και ξαφνικά μια μέρα βλέπεις ένας σπόρος να' χει γίνει λουλούδι. Τρελή χαρά.
Η πολιτική μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά μας θα έχει αλλάξει ριζικά. Ο κόσμος δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον χθεσινό κόσμο μας. Σ' αυτόν τον κόσμο θα ζουν τα παιδιά μας… και για να ζουν καλά οι μανάδες τους πρέπει να έχουν πολεμήσει. Να τους έχουν διδάξει τον σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, τα καινούργια πράγματα και πάνω από όλα να είναι αυτάρκη.
Οι «Σερραίες Μανούλες» έκαναν το πιο δύσκολο βήμα: Το πρώτο.
Οι «Σερραίες Μανούλες» έχουν ΟΛΟΝ τον σεβασμό μου.
Νιώθω σαν στιχουργός που τα στιχάκια μου τα τραγουδά π.χ. η Δήμητρα Γαλάνη. Τις ευχαριστώ γι' αυτό.
Ο λόγος της μάνας στην Ελλάδα είναι ΝΟΜΟΣ. 
Όποιος/α έχει αντίρρηση ας σκεφθεί τη δικιά του μάνα.
Κορίτσια, είστε ο ΝΟΜΟΣ… ο άγραφος νόμος… 
ο πιο δυνατός από όλους…σκεφθείτε το στα σοβαρά.
Είδα τη δημιουργικότητά σας, είδα τη συνεργασία σας,
είδα τη θέλησή σας, είδα το μεράκι σας…
ζω για να δω τη γροθιά σας.
Χαίρομαι πολύ που μου ζητήσατε να γράψω εδώ.
Γι' αυτό έγραψα με την καρδιά…
 

Η Ιστοσελίδα είναι μία προσφορά της Σερραϊκής Εταιρείας Κατασκευής Ιστοσελίδων www.webmaking.gr

και του πολυοδηγού Σερρών www.serresvres.gr