Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 00:00

ΜΗΤΕΡΑ Όταν γιορτάζει η ψυχή σου

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ

Ημερομηνία: 12/05/2013
Σελίδα εκτύπωσης
 

 

«Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται», έγραψε ο γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, ενώ ο γάλλος ποιητής Πολ Κλοντέλ είπε ότι «ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του». Την ίδια ώρα ο έλληνας ποιητής Γεράσιμος Μαρκοράς υμνούσε την ελληνίδα μάνα μέσα από τους στίχους: «Μάνα! -Δε βρίσκεται λέξη καμία να ’χει στον ήχο της τόση αρμονία».

 

Της Μαριάνας Παπαδάκη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από τη μάνα μας», λέει στη «ΜτΚ» η κ. Ερασμία Βουλγαρίδου η οποία επί 13 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου στη Θεσσαλονίκη. «Νιώθεις πως είναι ο άνθρωπος που σε αποδέχεται έτσι όπως είσαι. Σ’ αγαπάει γι’ αυτό που είσαι. Σε νοιάζεται γι’ αυτό που είσαι. Προσπαθεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, αλλά κι ό,τι και αν είσαι, όπως κι αν είσαι, σε αγαπάει. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό», συμπληρώνει.
Μιλώντας για τον ρόλο της στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου η φωνή της πάλλεται από συγκίνηση. «Πριν αναλάβω αυτό τον ρόλο πίστευα ότι γεννάς ένα παιδί και το αγαπάς γιατί είσαι η μητέρα του. Αυτά τα παιδιά τα αγαπάω», λέει με πάθος, με ένταση. «Είναι τα παιδιά της καρδιάς μου. Είναι τα παιδιά που δεν επέλεξα να τα γεννήσω αλλά τα αγαπάω, τα νοιάζομαι. Θέλω να είναι ευτυχισμένα, θέλω να είναι καλά, γι’ αυτό και προσπαθώ όσον καιρό είναι μαζί μου, όσα χρόνια είναι μαζί μου, να περάσουν χαρούμενα παιδικά χρόνια για να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες. Είναι τα παιδιά τα οποία αγαπώ», προσθέτει.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
Το μυαλό της γυρνά στο παρελθόν, πριν από 13 χρόνια. «Δεν είχα σκεφτεί έτσι αυτή την κατάσταση όταν αποφάσισα να αναλάβω τον ρόλο της μητέρας στο Χωριό», θυμάται. «Και ξέρετε, μερικές φορές κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας, οπότε έρχεται κάτι που τα αλλάζει όλα και βλέπουμε τα πράγματα από άλλη πλευρά και άλλη σκοπιά. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ πριν από χρόνια στο Παιδικό Χωριό SOS. Έτσι μπήκα. Ούτε περίμενα βέβαια ότι θα μπορούσα να είμαι τόσα χρόνια εδώ, ούτε ποτέ φανταζόμουν τι μπορεί να πάρω από τα παιδιά. Έχω πάρει τόσα πολλά πράγματα από όλα τα παιδιά... Από τον πιο μικρό, ο οποίος όταν θέλει κάτι μου λέει ‘Ερασμούλα μου’, μέχρι τα πιο μεγάλα, που είναι παιδιά που έχουν βγει έξω, που έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από κοντά μου. Όταν βλέπεις παιδιά τα οποία έχουν φύγει πια από εσένα, (παιδιά ηλικίας 18, 19, 20, 25 χρόνων) και επικοινωνούν μαζί σου και σε έχουν ακόμη ανάγκη και σε χρειάζονται και τους μιλάς και σου μιλάνε, μέσα από όλα αυτά καταλαβαίνεις τι δουλειά έχεις κάνει. Και αυτή είναι η επιβράβευση όλων αυτών των χρόνων! Ένα από τα μεγάλα αγόρια, που είναι 19 χρονών σήμερα ,κάποια στιγμή μου είπε: ‘Μαμά, είσαι το πιο αγαπημένο μου άτομο στη ζωή’. Η μαμά μας άλλωστε είναι το πιο αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή μας. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι τα πάντα κερδίζονται. Ενώ τα θεωρούσα όλα δεδομένα, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα κερδίζονται - η αγάπη, η εκτίμηση, ο σεβασμός, όλα αυτά κερδίζονται. Και όλη η επιβράβευση είναι αυτό που προέρχεται από τα παιδιά», εξομολογείται συγκινημένη η κ. Βουλγαρίδου.

ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΠΟ
«Τελικά είναι μεγάλη ευλογία να έχεις παιδιά. Τα παιδιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο» λέει η κ. Βουλγαρίδου. Η ίδια είναι μητέρα δύο κοριτσιών και, όπως αποκαλύπτει χαμογελώντας, «είμαι και γιαγιά. Έχω τρεις εγγονές. Υπάρχουν οκτώ ρεπό τον μήνα τα οποία αφιερώνω στη φυσική μου οικογένεια, στα παιδιά και στα εγγόνια μου». Τις υπόλοιπες μέρες του μήνα τις αφιερώνει «στα πέντε παιδιά της καρδιάς της», προσθέτει. Στο Παιδικό Χωριό SOS φροντίζει τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι ηλικίας από 4,5 έως 11,5 χρόνων. Μιλώντας για τις δύο οικογένειές της εξηγεί ότι για την ίδια «είναι τρόπος ζωής πλέον. Έχω κάνει ένα πάντρεμα της φυσικής, της δικής μου οικογένειας, που είναι έξω, με την οικογένεια που έχω εδώ στο Χωριό SOS. Όλα τα παιδιά έχουν επαφή μεταξύ τους. Έχουν επαφή και με τα εγγόνια μου, οπότε όλο αυτό το πράγμα με βοηθάει».

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Στις Σέρρες 222 μαμάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται μια γροθιά. Ο σκοπός τους ιερός: Να στείλουν ένα 9μηνο αγοράκι που πάσχει από σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια στη Γερμανία (Asklepios Klinik Sankt Augustin) για να κάνει την εγχείρηση που θα του χαρίσει μια φυσιολογική ζωή. Όπως λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του συλλόγου «Σερραίες Μανούλες», Βασιλική Πέτσα, «για να γίνει η εγχείρηση πρέπει πρώτα να γίνει η κατάθεση των χρημάτων. Ο μπαμπάς είναι δημόσιος υπάλληλος, η μαμά δεν εργάζεται, και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι οι πολλοί με ελάχιστα μπορούν να βοηθήσουν. Θέλουμε λίγα από τους πολλούς και όχι πολλά από τους λίγους. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε ο κόσμος να περάσει σήμερα από την πλατεία Ελευθερίας, να γιορτάσει από τις 10 π.μ. ςω τις 2 μ.μ. μαζί με τις μαμάδες και να προσφέρει τα ελάχιστα. Το κόστος είναι μεγάλο (30.000 ευρώ) αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αν 10.000 Σερραίοι και Σερραίες προσφέρουν 3 ευρώ ο καθένας. Πολλοί μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μωρό να γίνει καλά».
Οι μαμάδες στις Σέρρες λοιπόν γιορτάζουν με το μήνυμα «μάνα είναι μόνο μία, πάμε όλοι στην πλατεία», και όπως τονίζει η κ. Πέτσα, «η μάνα είναι η καρδιά της οικογένειας. Είναι το κύτταρο που γύρω του μαζεύεται όλη η οικογένεια, οπότε θα πρέπει να δίνουμε τη δύναμη και το θάρρος και σε άλλες μαμάδες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να είναι δυνατές. Γιατί οι μαμάδες ήταν αυτές που σε κάθε εποχή βοηθούσαν να λυθούν διάφορα προβλήματα, ακόμη και σε εποχές πολέμου και σε καιρούς μεγάλης πείνας».

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ Η δεύτερη Κυριακή είναι αφιερωμένη στη μαμά
Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Άννα-Μαρία Τζάρβις ήταν η πρώτη που διοργάνωσε το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day, που σκοπό είχε να συναντιούνται μαμάδες και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν αυτή τη μέρα. Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα η «γιορτή της μητέρας» είναι πρωταρχική πηγή αναφοράς. Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.


UNICEF Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι παγκοσμίως

Σημαντική μείωση των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF που δημοσιοποιούνται με αφορμή τη σημερινή γιορτή της μητέρας. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας έχει μητρική θνησιμότητα 3 και διά βίου κίνδυνο θανάτου μίας μητέρας στις 25.500, όταν για τη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι μία στις 10.600, στην Αυστρία μία στις 18.200 και στην Ιταλία μία στις 20.300.
Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης αυτός μετρά μόνο τις επιπτώσεις από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και δεν εξετάζει τη συνολική κατάσταση μιας μητέρας. Για τον λόγο αυτό, η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές.
Τέτοιες είναι η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων, επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στον χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες, αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά, κ.ά.
Μάλιστα, το κοινό μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στις προσπάθειες της UNICEF για τη μητρική και παιδική υγεία με μια δωρεά ή επιλέγοντας δώρα για τις μητέρες που γιορτάζουν από τα εξαιρετικά προϊόντα της UNICEF μέσα από το www.unicef.gr.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ
Η βελτίωση της μητρικής υγείας αποτελεί έναν από τους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του 2000, με κύριο στόχο τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μεταξύ 1990 και 2015.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, και συγκεκριμένα από 400 θανάτους (για κάθε 100.000 ζώντα νεογνά) το 1990 σε 210 θανάτους το 2010. Επίσης, κατά την περίοδο 1990-2010 ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε κατά 47%, δηλαδή από 543.000 σε 287.000 θανάτους τον χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η μέση ετήσια ποσοστιαία υποχώρηση της μητρικής θνησιμότητας ήταν μόνο 3,1%, που σημαίνει λιγότερο από το 5,5% του στόχου. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προσπάθειες για να σωθούν ζωές πρέπει να επιταχυνθούν», επισημαίνει η UNICEF.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι περίπου 287.000 θάνατοι μητέρων που σημειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010 σημαίνουν ότι κάθε μέρα περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Το 99% των θανάτων μητέρων εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική (δείκτης 500) και τη Νότια Ασία (δείκτης 220), που μαζί παρουσιάζουν το 85% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Σε χώρες όπως το Τσαντ και η Σομαλία ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας φθάνει και ξεπερνά το 1.000. Σε πλήρη αντίθεση, η μητρική θνησιμότητα στις αναπτυγμένες χώρες είναι μόλις 12.
Ένας δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι ο διά βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας, δηλαδή η πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μια μητέρα διατρέχει 90 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (1 στις 52) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες (1 στις 4.700).

πηγή makthes.gr
 

 

Η Ιστοσελίδα είναι μία προσφορά της Σερραϊκής Εταιρείας Κατασκευής Ιστοσελίδων www.webmaking.gr

και του πολυοδηγού Σερρών www.serresvres.gr