Ιστορία

Η ομάδα «Σερραίες Μανούλες» γεννήθηκε μέσα από την απρόσωπη πλευρά που χαρακτηρίζει το internet. Η ανάγκη για επικοινωνία μας έφερε σε επαφή αρχικά ως μέλη μιας ομάδας του facebook, τις «Ελληνίδες Μαμάδες», που διαχειρίζεται η Ολίβια Γαβρίλη. Επιδιώκοντας μια διαπροσωπική σχέση, το καλοκαίρι του 2010 συγκεντρωθήκαμε δειλά - δειλά επτά μαμάδες, γνωριστήκαμε μεταξύ μας και ανταλλάξαμε απόψεις. Ύστερα από αυτήν την πρώτη συνάντηση που έγινε με αφορμή την επίσκεψη της Ολίβιας στις Σέρρες, δημιουργήθηκε το γκρουπ «Σερραίες Μανούλες»  στο οποίο συμμετέχουν μανούλες από όλο το Ν. Σερρών και όχι μόνο. Μετά από συνεχείς διαπροσωπικές συναντήσεις και διαδικτυακές - μεταμεσονύκτιες κυρίως – συζητήσεις, η ιδέα για τη δημιουργία ενός συλλόγου γεννήθηκε αβίαστα και στέφθηκε με περισσό ενθουσιασμό.

Έτσι στις 4 Δεκεμβρίου 2011 υπογράφηκε το καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου από μαμάδες που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο Ν. Σερρών. Ο σύλλογος δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Λειτουργεί με βάση την φιλανθρωπία, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για τη μητέρα και το παιδί.

Οι Δράσεις μας για το έτος 2012 ήταν:

• Διοργάνωση δράσης για τη συλλογής παιχνιδιών με σύνθημα «Σειρά σου να παίξεις» και παράδοσης τους στην Παιδιατρική Κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Σερρών και σε οικογένειες.

• Συμμετοχή με ομιλία στην Γιορτή της μητέρας του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών με θέμα «Σύγχρονη μητέρα και νέες μορφές δράσης»

• Ομιλία του Παιδιάτρου κου Στέλιου Παπαβέντση «Προικισμένα Μωρά-Εμπνευσμένοι Γονείς»

• Διοργάνωση φιλανθρωπικού Μπαλνταφάν στο Εlpida resort & spa για το έργο και τις δράσεις του Κ.Ε.Θ.Ι.Σ (Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών).

Δημιουργία τράπεζας αίματος στο Νοσοκομείο Σερρών

• Συμμετοχή σε ημερίδα για την Αναπηρία & τον Αθλητισμό, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

• Ομιλία του παιδιάτρου του Νοσοκομείου Σερρών κου Χαράλαμπου Βελιώτημε θέμα «Διατροφή, Ανάπτυξη,  Έκτακτες Ανάγκες»

• Ομιλία των ο κ. Θεόδωρου Φλωρίδη Δάσκαλου Ειδικής Αγωγή και Διευθυντή 21ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και του κ. Χρήστου Πράμα, Σχολικός Σύμβουλος Β' Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Σερρών και Διδάκτωρ Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με θέμα «Συνεργασία Σχολείου Οικογένειας- Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός»

• Διοργάνωση της 1ης Γιορτής της Μητέρας, με σύνθημα «Μάνα είναι μόνο μια, πάμε όλοι στην πλατεία»

• Συνάντηση με την Ολίβια Γαβρίλη του «Είμαι μαμά» και συγκέντρωσηβιβλίων προσχολικής ηλικίας 1-6 ετών που δόθηκαν στο 8ο Νηπιαγωγείο Σερρών και στο 12ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σερρών.

• Συνάντηση Babywearing στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2012

Ειδική προβολή στο Σινεμα Κρονιο για τις "Σερραίες Μανούλες" με σκοπό τα έσοδα να δοθούν για την ανακαίνιση του "Σπιτιού της Σερραίας Μανούλας".

• Συμμετοχή στα εγκαίνια της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σερρών με αφήγηση παραμυθιών και δράσεις για τα παιδιά.

• Διοργάνωση της 1ης Γιορτής Παιδιού, με σύνθημα «Η παράδοση στην ζωή των παιδιών»

• Συμμετοχή στην 2μερη προσφορά της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας γιαπραγματοποίηση 100 δωρεάν μαστογραφιών. Μια ιδέα που έφερε στο σύλλογο η Κική Πατώνη –μέλος μας και υλοποιήθηκε άμεσα. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

• Συνδιοργάνωση φιλικού αγώνα μεταξύ Ικάρων-ΠΑΟΚ για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας και ταυτόχρονη δράση «Βάζουμε καλάθια-Γεμίζουμε καλάθια» για την ενίσχυση σε τρόφιμα και βρεφικά είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητρόπολης Σερρών «Η Κιβωτός της Αγάπης»

Οι Δράσεις μας για το έτος 2013 ήταν:

• Διοργάνωση φιλανθρωπικού Μπαλνταφάν  με σύνθημα «Ξε-φαντώστε και Ξε-δώστε» στις 9-3-2013 στο Εlpida resort & spa για το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου Γονέων, Φίλων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ». Ένα ευρώ από κάθε πρόσκληση συγκεντρώθηκε για τον εν λόγω σύλλογο.

• Επίσκεψη στην «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», γνωριμία με τα παιδιά και τους γονείς του συλλόγου, το Σαββατο 6 Απριλιου και παράδοση "επιταγής" αξίας 600(ποσο που συγκεντρωθηκε απο το Μπαλνταφαν) στον Σύλλογο τους.

• Ομιλία στις 3 Απριλίου 2013 στο Εργατικό Κέντρο Σερρών του γυναικολόγου κου Βλάση Τσαντήλα-Στρατιωτικού ιατρού,με θέμα «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΑΣΤΟΥ- ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ» υπό τη βοήθεια της Ελένης Κόπανου, μέλους του συλλόγου μας.

• Διοργάνωση της 2ης Γιορτής της Μητέρας, με σύνθημα «Μάνα είναι μόνο μια, πάμε όλοι στην πλατεία» και έμπρακτη οικονομική βοήθεια ποσού 1600€ στην οικογένεια του 9ου μηνών Αθανάσιο-Μιχαήλ που έπασχε από συμπλοκή συγγενή καρδιοπάθεια. Το παιδάκι χειρουργήθηκε με επιτυχία και χαίρει άκρας υγείας. (Το συνολικό ποσό που απαιτούνταν ήταν 30.000€)

• Απογευματινός καφές στις 9 Ιουνίου 2014 στον παιδότοπο  "ο ΚΟΣΜΟΣ της ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ" στον Αη Γιάννη Σερρών για να αποχαιρετίσουμε τη σχολική χρονιά και να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι.

vOι "Σερραιες Μανουλες" συμμετείχαν εθελοντικα στις 8 και 15-7-2013 στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σερρών με την Ελισαβετ Μιχαηλίδου, Ματίνα Σκορδάρη, Χαρούλα Ζαχρίκα και Αθηνά Δαραβίγκα.

• Την Τρίτη 23 Ιουλίου από τις 19:00 εως τις 21:00 στο Σπίτι Της Σερραίας Μανούλας, συγκεντρώσαμε: 1. Ρουχα 2. Παπουτσια (αθλητικα με αυτοκολλητα) 3. Σεντονια, μαξιλαροθηκες και 4. Ρυζι σε μια προσπαθεια να καλυφθουν οι συνεχομενες αναγκες του ΚΕΠΕΠ Σιδηροκαστρου, Τα ειδη που συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν αμεσα στο ΚΕΠΕΠ από την κα Αννα Σιάσιου, μέλος του συλλόγου μας.

Pool party στις 9-8-2013 στο Heaven Pool bar για να δροσιστούμε όσες μείναμε στην πόλη.

Παζάρι στο «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 αποκλειστικά για τα μέλη μας και με αντίτιμο 1€ για κάθε αντικείμενο προς ενίσχυση του Συλλόγου. Διαλέξαμε ρούχα βρεφικά, παιδικά, ενηλίκων, παιχνίδια, βιβλία κ.α. Τα υπόλοιπα ρούχα –αρκετά μεγάλος όγκος- δόθηκαν ως δωρεά στο ΣΟΦΨΥ Σερρών για να καλύψουν ανάγκες άλλων οικογενειών.

«Μια αλλιώτικη βόλτα-Μια αλλιώτικη πόλη» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο,ο Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες», ο Σύλλογος Τριτέκων Π.Ε. Σερρών «Ελπίδα» και η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Σερρών συμμετείχαν ενεργά και διεκδίκησαν μια πιο ασφαλή μετακίνηση και διαβίωση για μας και τα παιδιά μας μέσα στην πόλη. Η συγκέντρωση έγινε στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη και στο Δημαρχείο επιδόθηκε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Σερρών κο Πέτρο Αγγελίδη.

• Συνάντηση Babywearing-Η τέχνη του να φοράς το μωρό σου, στις 9 Οκτωβρίου 2013 στον παιδότοπο «Tomorrowland» στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2013. Η Ελισάβετ Μιχαηλίδου και η Μαριγούλα Κοσιτζή, μας έδειξαν διάφορα είδη μάρσιππων και υφασμάτινες πάνες.

• Συμμετοχή και υποστήριξη της ομιλίας με θέμα "Μητρότητα, Θηλασμος και Σύγχρονη Γυναίκα" με ομιλίτριες την κα Παπαδήμα Αγλαϊα, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC) και την κα Μιχαηλίδου Ελισάβετ Σύμβουλος Θηλασμου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλαδος (La Leche League Greece), που έγινε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, από την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Σερρών.

• Ο Σύλλογος "Σερραίες Μανούλες" και η Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ν. Σερρών, βοήθησαν έμπρακτα την 5μηνων κορούλα της Φωτεινής Κοσιτζή, μέλος του συλλόγου μας. Το Σάββατο 23-11-2013 από τις 10:00 έως τις 20:30 υπήρξε κουμπαράς στον πάνω όροφο του SOFA (πεζοδρομος Τσαλδαρη) και συγκεντρώθηκε το χρηματικό ποσό των 502,25 για την επέμβαση της μικρής. Η προσπάθεια να γίνει καλά το μωρό αυτό, συνεχίζεται. (Το συνολικό ποσό που απαιτούνταν ήταν 3.000€)

• Διοργάνωση της 2ης Γιορτής Παιδιού-Θεατροδράσης. Ο Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού διοργάνωσε τη 2η Γιορτή Παιδιού στις Σέρρες, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 18:30  στην αίθαυσα "Ορφέας" όπου η διεθνής ομάδα Hippo-theatregroup παρουσίασε τη "Φουτουρία" και τα καθαρά έσοδα δόθηκαν προς ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Σερρών "Ανοιχτή Αγκαλιά". Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου λειτούργησε χριστουγεννιάτικο bazaar με δημιουργίες μελών του συλλόγου, μαμάδων που αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα για τις δημιουργίες τους. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω μια-μια προσωπικά και να πω ότι η αγάπη ξεπέρασε τη δημιουργικότητα για άλλη μια φορά και στήθηκε ένα πολύ όμορφο bazaar.

• Ακούστηκε επίσης δημόσια για πρώτη φορά το τραγούδι του συλλόγου με τίτλο «Είμαστε μια γροθιά». Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη μουσική αυτού του τραγουδιού τον Zorzes Katris και για την ερμηνεία την Αγάπη Λουπάτατζη.

• Επίσκεψη στο Σύλλογο Συνδρόμου Down "Ανοιχτή Αγκαλία" την Παρασκευή 20-12-2013 στην έδρα του συλλόγου -Aθ. Φυλακτού 13. Παραδόθηκε η επιταγή των 200€ και πήγαμε γλυκά για τα παιδία. Γνωρίσουμε τα υπέροχα αυτά παιδιά και τους γονείς τους.

• Με τη συνεχή δράση Givengo υποστηρίζονται οικογένειες με είδη και ρουχισμό για παιδιά σε συνεργασία με επιχειρήσεις του Ν. Σερρών και προσφορές μελών μας. Δόθηκαν επίσης μέσω του συλλόγου 3 καρότσια για μωρά. Όλα τα προσωπικά στοιχεία των οικογενειών είναι καταγεγραμμένα σε αρχεία του συλλόγου.

Τρεις οικογένειες με παιδάκια και μεγάλη ανάγκη για βοήθεια, παρέλαβαν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα κουπόνια για τρόφιμα. Ευχαριστούμε εσάς που μας υποδείξετε τις οικογένειες και την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων για την προσφορά.

Οι Δράσεις μας για το έτος 2014 ήταν:

• Συμμετοχή του συλλόγου μας στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Σερρών, την Πέμπτη 2 Ιανουαριου 2014 από το «Σύλλογο Φίλων-Εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Ν.Σερρών» για τα παιδάκια που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του συλλόγου.

• Διοργάνωση φιλανθρωπικού Μπαλνταφάν  με σύνθημα «Ξε-φαντώστε και Ξε-δώστε» στις 15-2-2014 για 3η συνεχόμενη χρονιά που έλαβε χώρα στην αίθουσα Εκδηλώσεων ΝΑΪΑΣ. Το ποσό των 400€ που συγκεντρώθηκε από τις ποσκλήσεις, δόθηκε σε μια οικογένεια από τον Ελαιώνα Σερρών.

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 1η ομαδική αιμοδοσία του Συλλόγου μας για την Τράπεζα Αίματος που έχουμε δημιουργήσει στο Νοσοκομείο Σερρών.

Στις 17 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Τρόποι διαχείρισης άγχους σε μαθητές και γονείς (από το Δημοτικό έως τις Πανελλήνιες εξετάσεις)» με ομιλητή τον  Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή κο Κυριάκο Ασίκογλου.

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, ο Σύλλογος "Σερραίες Μανούλες", οι εκδόσεις Οσελότος και η συγγραφέας Δέσποινα Κομνηνάκη, προσκάλεσαν μικρούς και μεγάλους στην παρουσίαση του βιβλίου "Τα Παραμύθια Του Οσελότου" στην αίθουσα της Στρατιωτικής Λέσχης Φρουράς (ΛΑΦ). Το Δ.Σ. του Συλλόγου προσπαθώντας να υλοποιεί προτάσεις που συνάδουν με τις δράσεις του, ευχαριστεί την Ελευθερία Νικολαϊδου για την ιδέα της παρουσίασης του συγκεκριμένου βιβλίου εν όψει της Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, καθώς σ' αυτό γίνεται αναφορά και στη διαφορετικότητα.

• Τη Δευτέρα 5 Μαϊου 2014  πραγματοποιήθηκε το café SOFA ομιλία με θέμα: «Προστασία των Παιδιών και των Εφήβων από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου» με ομιλήτρια την κα Χρυσάνθη Παλάζη Φιλόλογο-Επιμορφώτρια ΤΠΕ-Διδάκτωρ Παιδαγωγικής ΑΠΘ. Ακολούθησε συζήτηση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και άλλα προβλήματα που απασχολούν γονείς και εφήβους σήμερα.

• Διοργάνωση της 3η Γιορτή της Μητέρας με το σύνθημα «Μάνα είναι μόνο μία και στην 3η ηλικία» την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 από τις 10:00 έως τις 14:00 στην Πλατεία Ελευθερίας οι μανούλες γιόρτασαν και τα παιδάκια διασκέδασαν και ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» στη δική τους μαμά, με δημιουργικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες και ζωγραφίες από τον Πρότυπο Παιδικό Σταθμό «Ονειρούπολη». Οι μαμάδες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Σύλλογο και τις δράσεις του. 
Η 3η Γιορτή Μητέρας του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες» ήταν αφιερωμένη στις μαμάδες της 3ης ηλικίας για αυτό το λόγο και θέλοντας να προσφέρουμε λίγη χαρά σε μαμάδες –και μπαμπάδες- που μεγάλωσαν, υπήρχε ειδικός κουμπαράς για την ενίσχυση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Κωστοπούλειος Στέγη» στις Σέρρες. Επιθυμια της Μοναδας ηταν η προσφορα μας προς τους ηλικιωμενους να ειναι 100 τεμαχια λευκες πετσετες προσωπου. Η παραδοση εγινε απο την ιδιοκτητρια του καταστηματος "Εν λευκω" απο όπου πραγματοποιήθηκε η αγορα. 

Επίσης υπήρχε σημείο συγκέντρωσης για καπάκια, τα οποία θα δοθούν για ανακύκλωση σε μια συνεχόμενη προσπάθεια να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα του ενός τόνου, για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για άτομο ή ίδρυμα στο Ν. Σερρών. Μια δράση που στηρίζεται στην ιδέα της Ελένης Γκίνη την οποία και ευχαριστούμε.

• Παράλληλες δράσεις την Κυριακή 11-5-2014 έλαβαν χώρα στην Πλ. Ελευθερίας:

• Σύμπραξη με τις Ακαδημίες μπάσκετ των Ικάρων Σερρών, για την προώθηση του αθλητισμό, παίρνοντας μέρος στο Τουρνουά 3*3 που διοργάνωσαν οι Ικαροι στην Πλ. Ελευθερίας. Μαμάδες «διαγωνίστηκαν» στα τρίποντα για να προωθήσουν το αθλητικό πνεύμα στα παιδιά τους.

• Συμμετοχή με ομάδα μαμάδων στο συλλαλητήριο Αντι-ΤΑΠ στις 11:00 στην Πλ. Κρονίου, διαδηλώνοντας ενάντια στην όδευση του αγωγού ΤΑΠ και την εγκατάσταση του συμπιεστή του μέσα από κατοικήσιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις των Σερρών. 
Ένα συλλαλητήριο που αφορούσε την υγεία μας, την ποιότητα ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας.

• Την Πέμπτη 22 Μαϊου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών η 2η ομαδική αιμοδοσία του Συλλόγου μας.

vΕκδρομή στο Παρανέστι Δράμας την 1η Ιουνίου 2014 που διοργανώθηκε για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου. Μια ψυχαγωγική-εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή στο που έγινε με τρένο. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη διαδρομή, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου και πέρασαν μια ευχάριστη μέρα στο Παρκο Δραστηριοτητων FORESTIS γνωρίζοντας αθληματα οπως η τοξοβολια, η αναρρίχηση και εναεριο πέρασμα. Μια ιδέα της Ιωάννας Καραγιοβάνη-Γανίκα που υλοποιήθηκε από το σύλλογό μας.

vΣτις 5 Ιουλίου 2014 σε σύμπραξη με τους «Πελαργούς» μετά από πρόταση του προέδρου τους Θάνου Μηλούση για την οικονομική βοήθεια στο 8χρονο κοριτσάκι δηλώσαμε δημοσίως την προσπάθεια να βοηθηθεί το παιδί και καταφέραμε το ακατόρθωτο 44.000€ συγκεντρώθηκαν από την Παρασκευή ως την Τρίτη για τη μικρή 8χρονη. Το κοριτσάκι μετέβη στο Αννόβερο για διεγχειριτικη διερευνητική εξέταση και ότι άλλο ιατρικώς χρειάστηκε. Προσφέραμε όλοι το στήριγμα που χρειαζόταν η μικρή και η οικογένεια της και πλέον είναι υγιέστατη και ευτυχισμένη. Η κοινωνία των Σερρών και πολλοί συνάνθρωποί μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο κάλεσμα των «Πελαργών» και του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες» που σε συνεργασία με τα «SerraikaNea.gr», ζήτησαν οικονομική βοήθεια μέσα από μια συγκινητική συμμετοχή όλων.

• Για μια ακόμη χρονιά συμμετείχαμε με μέλη μας στις καλοκαιρινές δραστηριότητες της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Φέτος το θέμα ήταν  "τα αντίθετα και ξεχώρισα" με τη μέρα του καθαρού και του βρώμικου για τα πολύ μικρά παιδιά που ανακάλυψαν με τις μαμάδες τους πόσο διασκεδαστικό μπορεί να γίνει το καθημερινό μπάνιο και τη μέρα του γυμνού και του ντυμένου  με τις εθελόντριες μέλη μας Δαραβίγκα Αθηνά, Δράμπα Σουζάνα, Ζαχτίκα Χαρούλα, Χατζηβασιλείου Ελένη και Λαμπριανίδου Μαρία τις οποίες ευχαριστούμε.

• Με τους Bike Riders- Ποδηλατικός σύλλογος Σερρών συμπράξαμε και συμμετείχαμε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στην εκδήλωση "Ορθοπεταλιά στο Περιβάλλον" που υλοποίησαν για 1η φορά, με κύριο αντικείμενο το ποδήλατο ως τρόπο ζωής και την ανακύκλωση. Ο σύλλογος "Σερραίες Μανούλες", οι μαμάδες και τα παιδάκια μας που συμμετείχαν συγκινηθήκαμε, εμψυχώσαμε και νιώσαμε τη χαρά του εθελοντισμού και της συμμετοχής

• Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Babywearing 2014 "Μοιραστείτε την Περιπέτεια!" ο Συλλογος Σερραίες Μανούλες, διοργάνωσε για 3η χρονιά, συνάντηση την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, στο "Nouvel coffee. Το θέμα της συνάντησης ήταν "Γυμναστείτε με το μωρό σας". Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε για το Babywearing, πως να φοράμε το μωρό μας και η Ζωή Ακώνη-γυμνάστρια Pilates μας εδώσει μερικές ιδέες για ασκήσεις και το πως μπορούμε να γυμναστούμε με το μωρό μας. Η πρόταση και η υλοποίηση ήταν της Ελισάβετ Μιχαηλίδου.

• Από τον Οκτώβριο του 2014 έως και το  Μάιο  του 2015 οπότε και θα ολοκληρωθεί η δράση, γίνεται γνωριμια με την γαλλικη γλωσσα και κουλτουρα στον «Παιδοχωρο» της Νίκης Παπάζογλου, μια προσφορα του μελους μας Αθηνα Δαραβιγκα. Οι συναντησεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

• Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου, η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Σερρών  με την υποστήριξη του Συλλόγου "Σερραίες Μανούλες" διοργάνωσε  τη “Γιορτή Θηλασμού 2014” την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι στο υπαίθριο χώρο του Νouvel cafe.

• Στις 30 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο μετά από τις παραιτήσεις των μελών της επιτροπής ελέγχου και εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών για την επιτροπή η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι την 31η-12-2015 ούτος ώστε τον Ιανουάριο του 2016 να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και επιτροπής ελέγχου.

• Στην 3η Γιορτή Παιδιού του Συλλόγου "Σερραίες Μανούλες" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ορφέα το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα «Χριστούγεννα χαρά για τα παιδιά» απολαύσαμε δρώμενα και έθιμα από πολιτιστικούς συλλόγους του Ν. Σερρών με τα παιδικά τους τμήματα: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών " Ο Άγιος Πολύκαρπος”Πολιτιστικός-Εξωραιστικός Σύλλογος Κ.Καμήλας-Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτοτοπίου και η παιδική χορωδία του Ωδείου Σερρών Β. Ταπέ υπό τη διεύθυνση Γεωργίου και Μαρίας Ταπέ. Την εκδήλωση προλόγισε ο κος Βασίλης Τερζής και παρουσίασε η Φανή Ασπογαλή. Επίσης υπήρχε κουμπαράς για την ενίσχυση του μικρού Σπύρου Αλεξανδρή και μαμάδες του συλλόγου προσέφεραν χειροποίητα κεράσματα. Επίσης η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης για ΟΛΑ τα παιδάκια ήταν δωρεάν, ενώ μέρος των εσόδων από το συμβολικό εισιτήριο των 2€ δόθηκε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει επίσκεψη στο σχολείο και γνωριμία με τους ξεχωριστούς αυτούς μαθητές.

• Η <Πολιτεία των Ευχών> φιλοξένησε για πρώτη χρονιά φέτος το σπιτάκι του Συλλόγου μας.  Όλες οι μανούλες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Συλλόγου μας, να διαβάσουν την εφημερίδα μας, να συγκεντρώσουμε ρούχα και πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση, να μοιραστούμε ιδέες και προτάσεις αλλά το κυριότερο να διδάξουμε στα παιδιά μας τον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία.
Οι οικοδέσποινες υποδέχονταν με γιορτινή διάθεση και πολλές εκπλήξεις όλο τον κόσμο. Εκ μέρους του Δ.Σ. και προσωπικά ως μέλος του συλλόγου, θα ήθελα να πω ένα ιδιαίτερο ΜΠΡΑΒΟ στην Ελένη Κόπανου που μαζί με τις Έλενα Λαγού, Ιωάννα Γκαγιάνα, Ειρήνη Κυριμλή και Ιωάννα Καραγιοβάνη-Γανίκα τις οποίες συγχαίρουμε, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτή την απαιτητική δράση καθώς για 20 συνεχόμενες μέρες από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μακριά από τη θαλπωρή του σπιτιού τους και της οικογένειάς τους, πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους τις γιορτινές αυτές μέρες. Υποκλινόμαστε στη δύναμη της θέλησης.

• Με τη συνεχή δράση Givengo υποστηρίζονται οικογένειες με είδη και ρουχισμό για παιδιά. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ορίσουμε εκ νέου ένα μπαζάρ για τα μέλη μας, μιας και στο χώρο μας στο «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» υπάρχει αρκετός όγκος ρούχων.

• Η συγκέντρωση και συλλογή από καπάκια συνεχίζεται και μπορείτε να τα φέρνεται κάθε Τετάρτη, πρωί ή απόγευμα ανάλογα με το πρόγραμμα στο «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» περιοχή «Αγ. Αναργύρων» επί της οδού Αγ. Αναργύρων 7 (γωνία με Καρυωτάκη).

• Το διμηνιαίο έντυπο ενημέρωσης του Συλλόγου μας συνεχίζει και φέτος να υφίσταται. Τα μέλη μας που συνεργάζονται για την έκδοση είναι η Λίνα Ζουριδάκη, η Γλυκερία Σκιαδοπούλου και η Μαρία Λαμπριανίδου.

 

Οι Δράσεις μας για το έτος 2015 ήταν:

1.     Γενική Συνέλευση και κοπή βασιλόπιτας στις 31-1-2015 που πραγματοποιήθηκε στο Café bar Sofa.

2.    Διοργάνωση φιλανθρωπικού Μπαλνταφάν  με σύνθημα «Ξε-φαντώστε και Ξε-δώστε» στις 7-2-2015 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ναϊας. Ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο, σύνολο 500€, δόθηκαν στην Ιωάννα Γκέρτσιου (μαμά του Δημήτρη Ραφαήλ 5χρονών) για την αγορά μεταχειρισμένου αναπηρικού καροτσιού.

3.     Παρασκευή 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε γλέντι στην Τρελή Ροδιά για τη Γιορτή της Γυναίκας.

4.    Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου 2015 στην Πλατεία Κρονίου. Έγιναν 100 δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες του Νομού Σερρών ηλικίας 40-70 ετών κατόπιν ραντεβού. Χορηγός μας ήταν τα Ραδιοταξί Σερρών που πρόσφερε πετρέλαιο. Αμέριστη συμπαρασταση είχαμε από τον χορηγό του μαστογράφου την Avon και τη δική μας Κική Πατώνη που με την πολύτιμη βοήθειά της πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά αυτή η δράση.

5.     4η Γιορτή της Μητέρας. Με το σύνθημα «Μάνα είναι μόνο μία και στον κόσμο άλλη καμία» το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 από τις 11:00 έως τις 14:00 στην οδό Π. Κωστοπούλου (μπροστά από το Θέατρο Αστέρια), πραγματοποιήθηκε η γιορτή, με δημιουργικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες και ζωγραφίες από το «Παιδικό Κολέγιο». Η 4η Γιορτή Μητέρας του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες» ήταν αφιερωμένη σε μια μαμά με τέσσερα παιδιά που το ένα από αυτά αγωνίζεται για την υγεία του. Για το λόγο αυτό υπήρχε ειδικός κουμπαράς για να ενισχύσουμε τον αγώνα που δίνει η 9χρονη Μελίνα που εγχειρίστηκε στη Γερμανία, καθώς διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

6.     Στις 15 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε απογευματινός καφές σε παιδότοπο στον Αϊ Γιάννη για να αποχαιρετίσουμε τη σχολική χρονιά και να υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Μαζί μας ήταν η Κλόουν «Φρατελίνα»

7.    Στις 18 Ιουνίου 2015 αποφασίστηκε η αντικατάσταση της Νόπης Ρουστάνη μετά από δικό της αίτημα, από τη Μαρία Ρουστάνη στη θέση της Γραμματέως.

8.     Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρχε κουμπαράς στο Hondos Center για την ενίσχυση της Μελίνας Μαρίνου και της οικογένειάς της. Το ποσό που συγκεντρώθηκε, κατατέθηκε από την Ταμία στο λογαριασμό της οικογένειας καθώς χρήζει περαιτέρω θεραπείας και οι οικογένεια δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα.

9.     Τα μαθήματα γνωριμίας με τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό, συνεχίστηκαν και φέτος. Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά γ' και δ' δημοτικού. Πραγματοποιούνται στον ΠΑΙΔΟΧΩΡΟ (2321063900) από την Αθηνά Δαραβίγκα.

10.  Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία δική μου με το σύζυγο, οηθήσαμε άμεσα Σερραία μητέρα με 2 παιδάκια 4 ετών και 1 έτους, έγκυος στο 3ο παιδί (4 μηνών) που νοσηλευόταν στην Αιματολογική Κλινική του Παν/κου Νοσ/μειου Αλεξανδρούπολης και χρειαζόταν 15 φιάλες αίμα την ήμερα. Ο σύλλογος μέσω της Τράπεζας Αίματος που διαθέτει στο Νοσοκομείο Σερρών έστειλε 6 φιάλες αίμα και πολλοί συμπολίτες μας και μέλη έσπευσαν να δώσουν αίμα το οποίο στάλθηκε απευθείας στη μαμά Αθασακη Χρυσανθη.

11. Δόθηκαν μέσα στον Οκτώβριο χειμερινά ρούχα που διέθετε ο Σύλλογος, και στάλθηκαν με τη συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Σερρών στην Ειδομένη στους Σύριους πρόσφυγες.

12. Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 πήραμε μέρος στον Γύρο της Πόλης των Σερρών, μετά από κάλεσμα της Αντιδημάρχου κας Μπιτζίδου και συγκεντρώσαμε μαζί με άλλους συλλόγους και φορείς, ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

13.  Συνεχίζεται η δράση για τη συγκέντρωση από καπάκα και ως υπεύθυνη για την ολοκλήρωση είναι η Ελένη Γκίνη, μέλος του Συλλόγου, όπως είχε εξ αρχής οριστεί. Με την βοήθεια της Ελένης Κόπανου, της Μαρίας Ρουστάνη και άλλων μελών συσκευάζονται και μεταφέρονται στην μεταφορική εταιρία Αδαμίδη που αφιλοκερδώς μας βοηθάνε σε αυτή τη δράση. Απομένουν μόνο 200 κιλά για την ολοκλήρωση της δράσης.

14.  Η 4η γιορτή παιδιού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:30, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκες Σερρών. Το θέμα της γιορτής ήταν «Το ξωτικό που χόρεψε με τα Χριστούγεννα» μια μουσικοκινητική παράσταση από την Ελευθερία Γκουσμπασανιώτη και την ομάδα Dance And Release Your Soul. Συγκεντρώσαμε την ίδια μέρα παιδικά γάντια, κασκόλ, σκουφάκια και κάλτες που με τη βοήθεια της Μαριγούλας Κοστιτζή και της ομάδας Υποστήριξης Προσφύγων Σερρών, στάλθηκαν στην Αυτο-οργανωμένη δομή Πλατάνου, στη Σκάλα Συκαμινιάς, της Λέσβου, μέσω της Γενικής Ταχυδρομικής.

15.  Αποδεχτήκαμε την πρόταση του κ. Παναγιώτη Κτίστη ο οποίος διέθεσε προς πώληση τα γούρια για το 2016 και δώρισε στο σύλλογο από την ενέργεια αυτή 900€. Και το ποσό αυτό θα δοθεί στη μικρή Μελίνα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα με τέτοιες ενέργειες που αποδεικνύουν ότι ο Σύλλογος αποτελεί εγγύηση για φιλανθρωπικές δράσεις.

16.   Με τη συνεχή δράση “Given go” υποστηρίζονται οικογένειες με είδη και ρουχισμό για παιδιά από προσφορές μελών μας.

17.  Η εφημερίδα του συλλόγου «Σερραίες Μανούλες», εκδόθηκε ανά δίμηνο και για το 2015  με θέματα από τις δράσεις του συλλόγου, συνεντεύξεις καθώς και θέματα ιατρικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά κ.α. που αφορούν μητέρες και παιδιά. Οι χορηγοί μας πολλοί και πάντα κοντά στην προσπάθειά μας, μας ενίσχυσαν και μας στήριξαν. Για την ύλη υπεύθυνες ήταν η Λίνα Ζουριδάκη, η Μαρία Λαμπριανίδου και η Γλυκερία Σκιαδοπούλου που είχε και τον σχεδιασμό του εντύπου.

18.   Στο blog serraiesmanoulesnewspaper αναρτώνται όλα τα θέματα του διμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου μας, αποτελεί δηλαδή την ηλεκτρονικής μας έκδοση. Η σελίδα μας στο facebook και η ομάδα των μελών του συλλόγου σε αυτό, αποτελούν βασικά σημεία επικοινωνίας αφού παρέχουν άμεση και δωρεάν επικοινωνία και μπορούν να χρησιμεύουν ως εργαλεία για την οργάνωση δράσεων. Υπάρχει ακόμη επικοινωνία με μηνύματα που αποστέλλονται πριν από κάθε δράση σε όλα τα μέλη μας. Υπάρχει το κανάλι μας στο youtube και το προφίλ μας στο twitter.

19.  Η ιστοσελίδα του συλλόγου www.sermothers.gr αποτελεί το ηλεκτρονικό μας αρχείο. Όλα αυτά ενημερώνονται και επιβλέπονται από τα μέλη του Δ.Σ. με επικεφαλής τη Γλυκερία Σκιαδοπούλου.


Αυτή ήταν η αποτίμηση του έργου μας. Τα αποτελέσματα είναι στην κρίση σας. Εμείς κάθε φορά, σε κάθε δράση νιώθουμε περισσότερο γεμάτες και δυνατές. Περισσότερο έτοιμες για προσφορά. Μας αγκάλιασαν αρκετοί, μας πίστεψαν άλλοι τόσοι και μας βοήθησαν οι περισσότεροι. Σε όλους αυτούς οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Σε όλες εσάς ένα τεράστιο μπράβο ! 

Η Ιστοσελίδα είναι μία προσφορά της Σερραϊκής Εταιρείας Κατασκευής Ιστοσελίδων www.webmaking.gr

και του πολυοδηγού Σερρών www.serresvres.gr